ارتباط موثر؛ شکار فرصت های تکرار نشدنی
ارتباط موثر؛ شکار فرصت های تکرار نشدنی
«هیچ کس نمی تواند به تنهایی زندگی کند، هیچ کس نمی تواند به تنهایی تفکر کند، هیچ کس نمی تواند به تنهایی مسابقه دهد و هیچ کس نمی تواند به تنهایی پیروز شود».
دکتر کارل منگ باوگ
مهارتی به نام ارتباط موثر
در دنیای پیچیده و پویای امروز، ارتباط موثر یکی از مهم ترین و فرصت سازترین مهارت هایی است که می توان به دست آورد.
ارتباط موثر به معنای برقراری ارتباط با دیگران به گونه ای است. که باعث ایجاد تعامل مثبت و سازنده با مخاطبان شود و به دستیابی به هدف های مشترک کمک کند. در ارتباط موثر فرد می تواند احساسات، نیازها، دغدغه ها و انتظارات خود را به درستی بیان کند و درک درستی از احساسات و نیازهای مخاطب داشته باشد.
ارتباط موثر خلاف تعریف به ظاهر ساده آن، پیچیدگی های زیادی دارد. چرا که قصد داریم تغییراتی که در ساختار مغز ما به واسطه یک رویداد، تجربه یا یادگیری شکل گرفته را به دیگری انتقال دهیم.
«ارتباط موثر یکی از ساده ترین و در عین حال پیچیده ترین کارهاست. سادگی آن در بستر شنیدن و گفتگوی فعال است، اما پیچیدگی آن در برقراری تعاملی با فرد دیگر و درک عواطف و نیازهای اوست».
اسکات برادلی
چرا برای این ارتباط چالش برانگیز تلاش کنیم؟
با وجود چالش هایی که کسب مهارت ارتباط موثر به همراه دارد، یادگیری و بهبود آن یک ضرورت است.
ارتباط موثر می تواند در کسب و کار، روابط شخصی و حرفه ای، ارتباطات اجتماعی و تعاملات انسانی و در کلیت زندگی ما نقش مهمی ایفا کند.
برقراری ارتباط موثر به شما کمک می کند تا شبکه بزرگ تری داشته باشید، درک بهتری از خود و دیگران پیدا کنید و روابط انسانی خود را تقویت کنید.
بخشی از تاثیرات ارتباط موثر بر زندگی کاری و شخصی شامل موارد زیر است؛
- ارتباط موثر می تواند به شما در کسب و کار کمک کند. تا با مشتریان، همکاران و شرکا در بهترین شکل ممکن ارتباط برقرار کنید و با این کار موجب توسعه کسب و کار خود شوید.
- ارتباط موثر می تواند به شما در کارهای گروهی کمک کند تا در یک تیم با هماهنگی بیش تری کار کنید و باعث می شود که بهترین نتیجه را بگیرید.
- با برقراری ارتباط موثر در موقعیت های اجتماعی بهتر عمل می کنید، ارتباطات نزدیک تری دارید و بهترین رفتارها را در رویارویی با چالش های سخت انسانی از خود نشان می دهید.
- ارتباط موثر با کمک به مدیریت عواطف، باعث می شود که روابط شما با دیگران پایدارتر شود.
- با درک و شناخت احساسات و عواطف خود، به خودآگاهی بیش تری می رسید و می توانید بهترین تصمیمات را بگیرید و به کیفیت زندگی خود و دیگران کمک کنید.
- با کسب این مهارت برای خودتان و دیگران فرصت های جدید و گسترده تری را ایجاد می کنید. با توسعه روابط خود، می توانید به دنبال فرصت های تجای جدید و همکاری های بیش تری بگردید.
- از این طریق از دیگران حمایت کافی دریافت می کنید و باعث می شود که موفقیت های بیش تری در زندگی خود تجربه کنید و با برخورداری از حمایت انسانی، به شکل اثربخش تری مشکلات را از پیش پای خود بردارید.
تمرین هایی برای کسب این مهارت
«برای برقراری ارتباط موثر شما نیازمند توجه به جزئیات و تمرکز بر روی موضوعات و درک عواطف و نیازهای دیگران هستید. این کار به راحتی انجام نمی شود، بلکه نیازمند زمان، صبر، تلاش و تمرین مداوم است».
برایان تریسی
برخی از تمرین هایی که برای برقراری ارتباط موثر می توان انجام داد عبارتند از؛
-
گوش دادن با دقت:
در هر موقعیتی که با افراد دیگر صحبت می کنید، بهتر است که به آن ها با دقت گوش و به خوبی درک کنید که چه می گویند. برای تمرین این مهارت، می توانید به دوستانتان گوش داده و سپس بازگویی آنچه که گفته شده است را تمرین کنید.
-
تمرین مکالمه:
تمرین مکالمه با افراد مختلف و در موضوعات مختلف، یکی از بهترین راه هایی است که می توانید برای برقراری ارتباط موثر با دیگران انجام دهید. در این تمرین، سعی کنید به خوبی با افراد صحبت کنید و سوالات مناسبی بپرسید.
-
تمرین ارتباط بدنی:
برقراری ارتباط بدنی با دیگران به شما کمک می کند تا برای برقراری ارتباط موثر با دیگران، مهارت های لازم را پیدا کنید. این تمرین را می توان با رقصیدن، کار با وسایل ورزشی یا حتی با تمرینات یوگا انجام داد.
-
تمرین تعامل با افراد مختلف:
برای تقویت مهارت های ارتباطی خود، می توانید با افراد مختلفی تعامل کنید. این افراد می توانند از بخش های مختلف جامعه و حتی فرهنگ های مختلف باشند.
-
ارتقای شبکه روابط:
شبکه روابط شما شامل افرادی است که با آنها در ارتباط هستید و به شما کمک می کنند کارهای خود را انجام دهید. بنابراین، ارتباط موثر با افراد مختلف در شبکه روابط شما می تواند. در بهبود کارکرد شغلی و افزایش فرصت های شغلی مؤثر باشد. برای بهبود شبکه روابط خود، می توانید در جمع های حرفه ای شرکت کنید، در نشریات حرفه ای مقالات منتشر کنید، در فرصت های شبکه سازی شرکت کنید و با افراد جدید آشنا شوید.
برای یادگیری ارتباط موثر نیاز به شکیبایی و پایبندی به تمرینات دارید. ممکن است در ابتدا به نظر برسد که تمرین ها بی اهمیت و بی نتیجه هستند، اما با تعهد به انجام تمرین ها مطمئن باشید. که می توانید ارتباطات موثری برقرار کنید و این مهارت را به صورت خودکار و با کم ترین انرژی و تنش در زندگی و شخصی خود به کار ببندید.
«یادگیری ارتباط موثر مانند هر مهارت دیگری نیازمند تکرار و تمرین است. شما نمی توانید فقط با خواندن در مورد ارتباط موثر آن را یاد بگیرید. شما باید با دیگران صحبت کرده، تجربیاتتان را به اشتراک بگذارید، بازخورد دریافت کنید و از اشتباهاتتان یادبگیرید. بهترین راه برای یادگیری ارتباط موثر، تمرین آن است و به مرور زمان می توانید در این زمینه توانمند شوید».
آریل پارک؛ روانشناس و نویسنده
دکتر مریم باوندپور / مدرس مهارت های توسعه فردی، فروش و ارتباطات
دیدگاهتان را بنویسید