هوش کلامی
هوش کلامی
هوش کلامی: روزی مرد کوری روی پلههای ساختمانی نشسته، کلاه و تابلویی را در کنار پایش قرار داده بود. روی تابلو خوانده می شد: «من کور هستم لطفا کمک کنید». روزنامه نگارخلاقی از کنار او می گذشت نگاهی و دید فقط چند سکه در داخل کلاه وجود دارد. چند سکه داخل کلاه انداخت و بدون اینکه از مرد کور اجازه بگیرد تابلوی او را برداشت و اعلان دیگری روی آن نوشت و تابلو را کنار پای او گذاشت و رفت.
عصر روزنامه نگار به محل برگشت و متوجه شد که کلاه مرد کور پر از سکه و اسکناس شده است. مرد کور صدای قدم های خبرنگار را شناخت و خواست که بگوید روی تابلو چه نوشته است. روزنامه نگار جواب داد: «من فقط نوشته شما را به شکل دیگری نوشتم» و لبخندی زد و به راه خود ادامه داد. روی تابلوی او خوانده می شد: «امروز بهار است، ولی من نمی توانم آن را ببینم!».
می بینید استفاده درست و بجا از لغات و انرژی موجود در گفتار چه تاثیری دارد. لغات و کلمات می توانند کلام را زیباتر، دلنشین تر و موثرتر کنند.
هوش کلامی چیست؟
هوش کلامی یا زبانی از نظریهی هوشهای چندگانه نشات میگیرد که توسط هوارد گاردنر روانشناس دانشگاه هاروارد در سال ۱۹۸۳ ایجاد شد. این نوع هوش به معنای توانایی درک و استفاده از زبان گفتاری و نوشتاری است و میتواند شامل بیان موثر از طریق گفتار یا کلام نوشتاری و توانایی یادگیری زبانهای خارجی باشد. به بیان دیگر می توان گفت هوش کلامی توانایی کاربرد موثر زبان مادری و گاه سایر زبان ها به صورت شفاهی یا نوشتاری است.
چرا باید این مهارت را در خود تقویت کنیم؟
آیا به این موضوع معتقد هستید که کیفیت و کمیت کلمات استفاده شده با موفقیت شخصی ارتباط مستقیم دارد؟ آیا به قدرت تاثیر گذاری کلام باور دارید؟
اهمیت هوش کلامی در برقراری ارتباط اجتماعی جایگاه ویژه ای دارد. یکی از مهم ترین و فراگیرترین فعالیت ما حرف زدن است. جملات تاثیر معجزه آسایی دارند، طوری که احساسات را برانگیخته می کنند و بر قدرت منطق سایه می اندازند. هوش کلامی بالا این آگاهی را به فرد می دهد که در هر شرایطی از چه کلمات و جملاتی استفاده کند تا بیش ترین تاثیرگذاری را در ذهن طرف مقابل و نوع تصمیمات بگذارد. هوش کلامی ابزاری برای یادگیری بهتر نیز هست. دقت و تسلط کلامی، آشنایی و درک مفهوم کلمات، دلیل استفاده از آن ها و آشنایی با ساختاربندی جمله به این معنی است که هر لحظه چیزی برای یادگیری وجود دارد و با این فرایند مغز سالم و فعال نگه داشته می شود.
هوش کلامی مانند هر مهارت دیگر آموختنی است و می توان آن را پرورش داد. اگر نعمت داشتن آن را به صورت ژنتیکی ندارید، کافی است اراده کنید تا آن را به دست بیاورید. روش های زیادی برای تقویت این مهارت وجود دارد که در این مقاله به چند تکنیک و بازی ساده و موثر می پردازیم.
این تکنیک ها را به کار ببرید و با داشتن هوش کلامی از ارتباطات لذت ببرید:
-
به طور منظم بنویسید
نوشتن به صورت روتین موجب افزایش این مهارت می شود. مثل خاطره نویسی، نوشتن حداقل 200 کلمه هر روز در مورد یک موضوع خاص، تولید محتوا در شبکه های اجتماعی مثل تلگرام و اینستاگرام و …
-
تکرار کلمات شبیه
مثل بازی های دوران کودکی، کلمات هم آوا و شبیه را کنار هم بگذارید و سعی کنید چندین بار آن ها را پشت سر هم تکرار کنید.
به این چند مثال دقت کنید؛
سپر جلو ماشین عقبی، خورد به سپر عقب ماشین جلویی
شیش سیخ جیگر سیخی شیش هزار
کانال کولر تالار تونل
-
ماحک سازی
در تمرین جذاب و پر طرفدار ماحک سازی می توانید از کلماتی مثل «ناجا»، «فیفا» و … استفاده کنید. می دانید «ناجا» جایگزین «نیروی انتظامی جمهوری اسلامی» است. در این تمرین فرایند برعکس است، یعنی کلمه ناجا داده می شود و با سپس با هر حرف آن یک جمله ساخته می شود که معنادار باشد.
-
مطالعه
برای بالا بردن هوش کلامی از طریق مطالعه، سعی کنید از سبک های گسترده و ژانرهای مختلف و متنوع بهره ببرید و در این راه با دقت کلامی، نوع استفاده از کلمات و ساختارهای متفاوت جمله را بشناسید.
-
نامه بنویسید
این نامه می تواند برای یک دوست یا فامیل باشد که مدتی است او را ندیده اید و یا نامه به خود. در تکنیک نوشتن نامه به خود می توانید از حس و حالتان، هدف ها و برنامه هایی که در آینده دارید و قول هایی که به خودتان می دهید استفاده کنید. نامه قدردانی به خود را فراموش نکنید. هر آنچه که بابت آن از خودتان سپاسگزارید. این روش به بالا رفتن عزت نفس که از عوامل مهم و موثر در ارتباط هست نیز کمک می کند.
-
آرشیو تهیه کنید
لیستی از نقل قول ها، جملات تاثیر گذار، ضرب المثل های جالب، داستان های قشنگ و آموزنده، اشعار و کلمات جدیدی که هر روز یاد می گیرید. افرادی که از هوش کلامی بالایی برخوردارند در کلامشان از این روش های تاثیر گذار و سرگرم کننده خیلی خوب استفاده می کنند.
-
جدول حل کنید
برای اینکه هوش کلامی خود را تقویت کنید، این یک بازی مناسب است. حل جدول هم باعث گستردگی دایره لغات میشود و هم اینکه مغز ناخودآگاه به دنبال کلمات مختلف میگردد و فعال می ماند. با این کار با مترادفها و متضادها و همقافیههای کلمات هم آشنا می شوید.
در این مقاله 7 تمرین و بازی برای تقویت هوش کلامی معرفی شد. روش ها و بازی های دیگری هم وجود دارد. پیشنهاد می شود که از این تمرینات شروع کنید و در ابتدا خیلی دنبال تنوع راهکار نباشید. زمانی که حس کردید تسلط کلامی شما بهبود پیدا کرده است، حتما به دنبال راه های دیگر هم باشید.
خوشحالیم که با ما در این مسیر همراه هستید.
منابع
- مقاله “هوش کلامی چیست” در سایت متمم
- مقاله “تکنیک های افزایش هوش کلامی” سایت بیش تر از یک
- مقاله “معرفی 5 بازی برای تقویت هوش کلامی” سایت بیش تز از یک
دیدگاهتان را بنویسید